Economics of the Internet

Unter der Herausgeberschaft von Johannes M. Bauer (Michigan State University, USA) und Michael Latzer (Universität Zürich) ist das Handbook on the Economics of the Internet im Edward Elgar Verlag erschienen.

Das Internet stellt zahlreiche ökonomische Annahmen in Frage und erfordert deren kritische Neubewertung. In diesem neu erschienenen Handbuch zur Ökonomie des Internets widmen sich renommierte Autorinnen und Autoren aus theoretischen und angewandten Perspektiven dieser Herausforderung. Sie analysieren die spezifischen ökonomischen Charakteristika dieser globalen Informations- und Kommunikationsinfrastruktur, untersuchen aktuelle und zentrale Fragestellungen, und liefern ein umfassendes Überblickswerk zur Ökonomie des Internets für Wissenschafter, Praktiker und Studierende.

Würdigung:

‘Internet development dynamics are tackled in this Handbook by leading scholars representing mainstream, institutional, evolutionary economics and political economy perspectives. They show how complex markets for digital technologies and services are evolving. Crucially, they demonstrate why conventional analytical tool kits need to be extended by bridging disciplinary boundaries. This volume offers significant advances in the analysis of technological and institutional change and demonstrates how important it is to acknowledge conflict resolution and tradeoffs as essential aspects of the internet’s history and its future.’

– Robin Mansell, London School of Economics and Political Science, UK

‘The Internet has transformed many fundamental economic facts of life and business, but it is challenging to catalogue them all. This topic deserves a comprehensive Handbook, and the editors have delivered. The chapters are engaging and lucid, and cover a wide range of topics. The editors were not shy about spanning boundaries between technical detail, economic analysis, and policy relevance. This is a great resource for any modern scholar of the Internet.’

– Shane Greenstein, Harvard Business School, US

Mit Beiträgen von:

S. Aggarwal, C. Antonelli, H. Asghari, J.M. Bauer, S. Bauer, Y. Benkler, S.M. Besen, I. Brown, E. Castronova, D.D. Clark, C. Corrado, C. Feijóo, D.L. Garcia, J.-L. Gómez-Barroso, C. Handke, J. Haucap, K. Hollnbuchner, N. Just, G. Knieps, I. Knowles, J.J. Kranz, L. Küng, M. Latzer, W.H. Lehr, Y.-L. Liu, W. Ma, P. Mazepa, V. Mosco, N. Newman, E.M. Noam, P.P. Patrucco, R. Picard, A. Picot, G. Sadowsky, F. Saurwein, V. Schneider, S.J. Schultze, R. Sherman, P. Stepan, T. Stühmeier, R. Towse, B. Van Ark, M. Van Eeten, B. Van Schewick, H.R. Varian, D. Waterman, R.S. Whitt, S.S. Wildman, S. Wunsch-Vincent.